ZA 1. MESTO - MOŠKI

Prevent gradnje IGM - Autocommerce 1:3 (-21, -15, 19, -18)

Maribor, 25. aprila (STA) - Odbojkarji Autocommercea so v Radovljici v drugi tekmi finala za naslov državnih prvakov s 3:1 (21, 15, -19, 18) premagali ekipo Preventa Gradenj IGM in tako povedli z 2:0 v zmagah. Tretja tekma bo na sporedu v nedeljo, 29. aprila, ko se bosta tekmeca pomerila v Radovljici, sicer pa bo naslov osvojilo moštvo, ki bo prvo vknjižilo tri zmage.

Športna dvorana Tabor, gledalcev 600, sodnika: Plešnik in Skudnik (oba Mežica).
Prevent Gradnje IGM: Pušnik 4, Pajenk 12, Babič 8, Šket 13, Žitnik, Samec-Lipicer 1, Pomer, T. Horvat 16, Paljak, Draksler.
Autocommerce: Flajs 15, Lakota, Čebron, Gasparini 19, Barreto 5, Čuturič, Pleško 14, Šmuc 4, Škorc, Urnaut, Satler, Kamnik 13.

Čeprav so odbojkarji Preventa Gradenj IGM napovedovali ogorčen boj, ki bi jih morda popeljal celo do željene ene zmage proti favorizirani ekipi Autocommercea, je potek druge finalne tekme, vsaj v večjem delu, potekal povsem v drugi smeri. Mariborski odbojkarji so dvoboj sicer začeli z dvema zaporednima točkama, a so že do prvega tehničnega odmora prednost zapravili in za nameček nabrali prav tak zaostanek. Čeprav gostje v uvodnem nizu niso pokazali ravno najboljše igre, pa je ta bila dovolj dobra, da so prednost obdržali in jo nekajkrat tudi povečali na štiri točke, kolikor je bila tudi razlika ob koncu uvodnega niza.

Razlika v kakovosti je v drugem nizu še bolj prišla do izraza. Pravzaprav je bila na igrišču le ena ekipa - blejska. Po dveh uspešnih servisih Flajsa so gostje takoj povedli s 4:1, nato z 8:4 in kmalu zatem še z 12:6. Mariborska vrsta je bila povsem nemočna. Ob nezbranosti v obrambi in pri sprejemu so v napadu, kjer je tu in tam točko dosegel le Tomaž Horvat, povsem zatajili. Domačemu trenerju Zoranu Nikoliču ni pomagala niti menjava, v igro je vstopil Samec Lipicer namesto Pušnika, niti dodatni posveti ob polminutnima odmoroma, saj so odbojkarji Autocommerca prednost povečali tudi na enajst točk, medtem ko je na koncu znašala okroglih deset.

Tretji niz je glede na do zdaj prikazano presenetil vse v dvorani. Mariborčani so dobesedno "vstali od mrtvih". Po vodstvu Blejcev s 3:1 so zabeležili štiri točke v nizu in si šele drugič na tekmi priigrali prednost, kar jim je dalo dodatnega poleta in pri prvem tehničnem odmoru je bil izid na semaforju že 8:4 v korist domače vrste. Ob že omenjenemu Horvatu sta se razigrala še mlada domača upa Šket in Pajenk, tako da je sicer mirni Baltič pri izidu 13:7 prvič vzel pol minute odmora. Blejci so pozneje sicer poskušali doseči preobrat, a razigranih gostiteljev se pač ni dalo ustaviti.

Da je bil tretji niz le trenutek slabosti, so branilci naslova pokazali že v uvodnih minutah nadaljevanja, ko so si v četrtem nizu hitro priigrali vodstvo z 8:2. Toda napaka Barreta na mreži, dva zaporedna asa T. Horvata in še ena točka slednjega neposredno iz servisa, so Mariborčane vnovič vrnili v igro. Tekmecu so se dvakrat približali vsega na točko zaostanka, kar pa je bilo na žalost domačih ljubiteljev odbojke tudi praktično vse. Sprva je Kamnik na mreži povsem ustavil vse napade Mariborčanov, nakar je svoje dodal še kapetan Pleško in razlika je spet narasla na varnih nekaj točk naskoka. Še najvišja je bila prav ob koncu, ko je z novima dvema točkama Kamnik, bržkone najboljši posameznik v tem delu igre, postavil končni izid 25:18.